NYHEDSBREV MARTS 2025

Kære Venner

Foråret bringer lysere dage og nye perspektiver – en tid til refleksion, inspiration og fornyelse. I en verden præget af forandring minder design og kultur os om det vedvarende: kreativitet, håndværk og fortællinger, der bygger bro mellem fortid og fremtid.

For et år siden delte Ida Engholm sit designudsyn med os. Ida Engholm er professor i designteori og designhistorie ved Kunstakademiets Designskole. Ifølge hende bør vi ikke tale om menneskecentreret design, men i stedet livscentreret design – design, der er bæredygtigt i forhold til de naturbetingelser, det udspringer af og afspejler. En tankegang, der ikke er blevet mindre aktuel

Ved generalforsamlingen den 10. april byder vi en ny forsker velkommen: Gunhild Ravn Borggreen, som er lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet. Hendes forskning har fokus på transkulturelle udvekslinger mellem dansk og japansk kunst og visuel kultur, og hun har været involveret i kurateringen af udstillingen „I krig og kærlighed: Japanske træsnit i Designmuseum Danmarks samling‟. „Jo mindre krig, der fandt sted i virkeligheden, des mere fantastiske blev fortællingerne om krig i ord og billeder,‟ skriver Gunhild i udstillingskataloget med henvisning til Edo-perioden (1600-1868). Om denne erfaring rækker videre end Edo-perioden, og hvilken plads kærligheden har i denne sammenhæng, vil der være mulighed for at høre mere om ved arrangementet den 10. april.

Festsalens unikke formsprog vil igen danne ramme om en strålende aften, hvor Format serverer en særlig forårsmenu.

Siden årsskiftet har vi allerede afholdt tre vennearrangementer: „Inspiration eller plagiat?‟, hvor Ole Damsbo og Jesper Fabricius tog os med gennem de seneste årtiers retspraksis og satte det i relation til de store designsager fra medierne – herunder den kendte Anne Black-Netto-sag. „Rundvisning i DR Koncerthuset‟ var en tur gennem Jean Nouvels arkitektoniske perle med projektleder Niels Erik Lund, der fortalte om koncerthusets unikke design og akustik og viste, hvordan kunst og teknik mødes i koncertsalen. Senest var der arrangementet „Sydney Opera House – Renoveringen af et ikon‟, som var velbesøgt og igen havde Niels Erik i centrum. Her delte han sine erfaringer som projektleder på Sydney Opera House og gav et fascinerende indblik i de tekniske og æstetiske overvejelser bag renoveringen. Disse arrangementer kombinerede på bedste vis arkitektur, historie og personlige beretninger.

Kommende arrangementer:

Generalforsamling og præsentation af Designmuseets udstilling ”I Krig og Kærlighed”

Torsdag den 10. april 2025 i festsalen kl. 16.00-21.00

Generalforsamling kl. 16.00, og kl. 17.00 præsentation ved lektor, forsker og underviser Gunhild Borggren. Kl. 18.00 serveres Format traditionen tro middagen, hvortil tilmelding via link i invitationen er påkrævet.
./. Uddybning i vedhæftede invitation med tilmeldingslink.
./. Dagsorden til generalforsamlingen samt venneforeningens regnskab vedhæftet.

Årets vennerejse, som går til Lissabon. Desværre ingen ledige pladser.

Mandag 28. april – lørdag 3. maj 2025

Værkstedsbesøg hos keramikeren Bodil Manz (Odsherred).

Fredag den 9. maj 2025 kl. 14.00-16.00

./. Uddybning i vedhæftede invitation med tilmeldingslink.

Why do the best-designed things work and the less successful ones fail? ved Richard Herriott, Associate Professor of Industrial Design at Designskolen Kolding.

Onsdag den 4. juni 2025 kl. 16.30-18.3 i Designmuseets festsal
./. Uddybning i vedhæftede invitation med tilmeldingslink.

Arrangementer i støbeskeen:

  • Lys – danske lamper med Malene Lütken DMD – reserver 4. september 2025

  • Moderne skrift ved Museets ph.d. Mathias xx

  • Besøg på Strandberg Forlag

  • AI generet design

  • Koppen og Keramikeren DMD Udstilling

  • Besøg på BIG’s tegnestue i Nordhavn

  • Kanalrundfart med gennemgang af nyere arkitektur i byen

  • Finn Juhl møbler ved Ivan & Henrik Sørensen

Om Designmuseets Venner

Designmuseet er en juvel blandt danske museer med sine mageløse og mangfoldige samlinger – perlerækker – af kunsthåndværk, dekorativ kunst og kunstindustri. Design udfolder sig over alt i vores tilværelse, fra typografien på små lægemiddeltabletter til store billedvævninger, design til rum med hygge og elegance, design til praktisk brug og til udsmykning, urtepotte- og skikkelsesskjulere (læs: overtøj) for enhver smag undtagen den dårlige! Righoldigheden af genstande og stilarter har kun begrænset rum i Designmuseet, men rokader og særudstillinger råder bod på pladsmanglen.

Designmuseet har haft en venneforening siden 1910, ”Kunstindustrimuseets Venner”, nu ”Designmuseets Venner”. Som de gode venner, vi er, dyrker og støtter vi Designmuseet, vi nyder godt af rundvisninger, ekspertforedrag, besøg hos kunsthåndværkere og designfremstillere, rejser ud i Europa, fx for at opleve art nouveau i borgmesterens repræsentationslokaler i Prag; i art nouveau rummene i Hamborgs Kunst und Gemeinde Museum og på Gottorp Slot; og sølv, Silkemuseet i Lyon, og lokalt sølvtøj, fliser og kniplinger på Tønder Museum, som tillige har fyldt opgangen i det gamle vandtårn med Hans J. Wegners møbler. ”Vennerne” ynder også et selskabeligt samvær og vil sikkert hævde, at et smukt dækket bord er godt design!

”Friendship is in need of constant renewal” skrev Francis Bacon (1561-1626), den engelske filosof, jurist og politiker, i sit essay “On Friendship”. Jeg har fornyet mit venskab med Designmuseet konstant siden 1970’erne, og jeg er blevet rigt belønnet, mageløst og mangfoldigt!

Ole Thage (1928-2022),  æresmedlem

Formål

§1 i Vedtægterne:
Selskabet Designmuseets Venner er stiftet i København den 5. november 1910 under navnet Kunstindustrimuseets Venner og har som hovedformål at støtte Designmuseum Danmark, dets samlinger og dets virke.

Endvidere er det Selskabets formål at samle medlemmerne og holde dem orienteret om museets virke og udviklingen inden for kunstindustri, kunsthåndværk og design.

Medlemskab

Bliv medlem af Designmuseets Venner
• hvis du er interesseret i at følge med på designfronten – på alle skalatrin
• hvis du interesserer dig for design, møbelkunst og kunsthåndværk
• hvis du ønsker at støtte museets virke bl.a. gennem Venneforeningens årlige donationer
• hvis du ønsker at møde andre engagerede mennesker, der interesserer sig for design

Bestyrelsen Designmuseets Venner 2024

Jeppe Skadhauge, advokat, formand
Grete Thrane, mag.art., næstformand
Karen Munk Christensen, cand.jur., kasserer
Poul Christiansen, arkitekt MAA, designer
Hanne Dalsgaard, arkitekt MAA, designer
Lone Rahbek Christensen, europæisk etnolog, mag.art.
Eva Esmarch, cand.jur., nævnssekretær
Annette Hesselbjerg Lund. Major Donor & Event Specialist
Bo Linnemann, arkitekt MAA, designer
Anne-Louise Sommer, mag.art., museumsdirektør

Venneforeningens medlemmer af Designmuseets repræsentantskab 2023

Jeppe Skadhauge, advokat, formand *
Karen Munk Christensen, cand.jur.
Bo Linnemann, arkitekt MAA, founding partner af Kontrapunkt
Lone Rahbek Christensen, mag.art., europæisk etnolog
Hanne Dalsgaard, arkitekt MAA, designer

*Medlem af Designmuseets Bestyrelse

Vores Verden:

Designmuseum Danmark

Vennerne har siden 1910 haft til hovedformål at støtte Designmuseum Danmark, dets samlinger og dets virke. Ud over udstillinger, events, pressenyt, aktuel undervisning og biblioteksnyheder sker der rigtigt meget på Designmuseum Danmark. Ligesom os, kan du følge med i anbefalinger og nyheder om nye tiltag, udgivelser eller lignende, der sætter design på dagsordenen.

SAMMUS

Designmuseets Venner er medlem af SAMMUS, en sammenslutning af museumsforeninger i Danmark. Det er en landsdækkende interesseorganisation for foreninger, der driver eller støtter museer. Se mere på www.sammus.dk

SAMMUS udgiver et nyhedsbrev 5-6 gange om året, som ligger på SAMMUS’ hjemmeside.

Formkraft

Danske Kunsthåndværkere & Designere har opbevaret fysiske eksemplarer af tidsskrifter inden for feltet, fra 1948 til 2009. Foreningen bærer derfor på en lang og veldokumenteret historik, der via tidsskrifter har holdt feltet og generelle interessenter opdateret. Det har længe været et ønske at digitalisere tidsskrifterne for på bedste danske vis, at demokratisere al den viden de rummer, og give et størst muligt publikum, mulighed for at dykke ned i historien – online.

Arkivmaterialet skulle ikke stå alene hvorfor platformen Formkraft er skabt for at arkivet kan sameksistere med et kontemporært onlinemagasin.