JULE/NYTÅRSBREV DECEMBER 2024

Kære Venner

Når vi nærmer os afslutningen på året, er det tid til at reflektere over de mange inspirerende stunder, vi har delt i 2024. Dette år har været fyldt med spændende arrangementer, der ikke kun har udvidet vores viden, men også styrket fællesskabet blandt os, der værner om designets verden. Julen står for døren, og vi ser frem til et nyt år med endnu flere inspirerende arrangementer.

Vi vil gerne sige en stor tak for jeres engagement og opbakning gennem året. I har været med til at gøre Designmuseets Venner til et levende fællesskab, hvor design, kultur og historie mødes.

I den rette juleånd vil vi her dele højdepunkterne fra årets sidste arrangementer og give jer en smagsprøve på de spændende oplevelser, der venter os i det nye år.

Siden sidst har vi afholdt:
Boris Berlin – Bæredygtighed og design som fremtidens løsning
Designeren Boris Berlin leverede en uforglemmelig oplevelse for vennerne. Med sin varme humor delte Berlin fascinerende indblik i sin kreative proces og sit betydningsfulde bidrag til designverdenen. Gennem aftenen blev vi ført gennem højdepunkterne fra hans imponerende karriere – fra starten som designer i Leningrad til hans mangeårige arbejde i Danmark, hvor han har skabt banebrydende møbel- og belysningsdesign gennem eksperimenter med nye materialer og teknologier. Hans nære samarbejde med Designmuseet blev også fremhævet, herunder ikoniske udstillinger som ‘Stoletunnelen’ og ‘Die Frankfurter Küche`, der har efterladt et varigt aftryk på museets historie.

Jan Gehl – Mennesker først – byer for mennesker
Arrangementet i Festsalen, skabt i samarbejde mellem Designmuseet og Vennerne, var hurtigt udsolgt og samlede 90 deltagere. Jan Gehl leverede et veloplagt oplæg om bydesign, der fremmer menneskelig trivsel og skaber levende miljøer. Med eksempler fra hele verden viste han, hvordan bilfri gader og sociale pladser understøtter fællesskab, mens forstæder med højhuse og store trafikårer ofte fører til isolation. Han fremhævede boligområdet “Kartoffelrækkerne” i København som et forbillede på gennemtænkt design, der skaber fællesskab; et område – sjovt nok – særligt populært blandt arkitekter, som værdsætter høj livskvalitet.

Danish Modern – Designarv, udstilling på egen hånd og julemiddag
Danish Modern og julemiddag blev en mindeværdig og festlig afslutning på året. Designmuseets egen museumsinspektør Christian Holmsted Olsen delte sin store viden om stilens internationale gennembrud og de vigtigste designere bag denne epoke. Snakken gik lystigt om både dansk designs tidløse kvaliteter og de mange inspirationer fra udstillingen. Efter oplægget og et glas bobler blev aftenen krydret med en dejlig julemiddag, hvor knap 50 venner nød godt af både lækker mad og hyggeligt selskab. Arrangementet blev en perfekt kombination af faglig fordybelse og socialt samvær, som satte et festligt punktum for året.

Glæd jer til 2025’s første arrangementer.

NB!! Tilmelding til de kommende arrangementer kan først foretages efter årsskiftet, så sæt kryds i kalenderen og vær klar til tilmelding fra 1. januar 2025

Inspiration eller plagiat? (16. januar 2025)
Hvornår er inspiration lovlig, og hvornår er det kopiering? Ole Damsbo og Jesper Fabricius tager os med på en rejse gennem de seneste årtiers retspraksis og trækker tråde til de store designsager, vi har hørt om i medierne – inklusiv den berømte Anne Black-Netto-sag. Hvis du nogensinde har undret dig over, hvor grænsen går, er dette arrangement et must​. Invitation vedhæftet.

Rundvisning i DR Koncerthuset (23. januar 2025)
En gentagelse af sidste års store succes! Denne eksklusive rundtur i Jean Nouvels arkitektoniske perle bliver ført an af projektleder Niels Erik Lund, der vil fortælle om koncerthusets unikke design og akustik. Forbered dig på både trapper og historier, der løfter sløret for, hvordan kunst og teknik går op i en højere enhed. Invitation vedhæftet.

Sydney Opera House – Renoveringen af et ikon (18. februar 2025)
Hvordan moderniserer man en af verdens mest berømte koncertsale uden at miste dens sjæl? Niels Erik Lund vil dele sin unikke erfaring som projektleder på Sydney Opera House og give os et fascinerende indblik i de mange tekniske og æstetiske overvejelser bag renoveringen. Et arrangement, der kombinerer arkitektur, historie og personlige anekdoter​. Invitation følger.

Med de kommende arrangementer starter vi det nye år med både dybde og bredde – og selvfølgelig altid med plads til et smil. Tak fordi I er en del af vores fællesskab og bidrager til at fejre, forstå og bevare Danmarks designarv. Vi glæder os til at se jer i 2025!

Med ønsket om en Glædelig Jul og et Godt Nytår, på vegne af bestyrelsen
Jeppe Skadhauge og Annette Hesselbjerg Lund

Om Designmuseets Venner

Designmuseet er en juvel blandt danske museer med sine mageløse og mangfoldige samlinger – perlerækker – af kunsthåndværk, dekorativ kunst og kunstindustri. Design udfolder sig over alt i vores tilværelse, fra typografien på små lægemiddeltabletter til store billedvævninger, design til rum med hygge og elegance, design til praktisk brug og til udsmykning, urtepotte- og skikkelsesskjulere (læs: overtøj) for enhver smag undtagen den dårlige! Righoldigheden af genstande og stilarter har kun begrænset rum i Designmuseet, men rokader og særudstillinger råder bod på pladsmanglen.

Designmuseet har haft en venneforening siden 1910, ”Kunstindustrimuseets Venner”, nu ”Designmuseets Venner”. Som de gode venner, vi er, dyrker og støtter vi Designmuseet, vi nyder godt af rundvisninger, ekspertforedrag, besøg hos kunsthåndværkere og designfremstillere, rejser ud i Europa, fx for at opleve art nouveau i borgmesterens repræsentationslokaler i Prag; i art nouveau rummene i Hamborgs Kunst und Gemeinde Museum og på Gottorp Slot; og sølv, Silkemuseet i Lyon, og lokalt sølvtøj, fliser og kniplinger på Tønder Museum, som tillige har fyldt opgangen i det gamle vandtårn med Hans J. Wegners møbler. ”Vennerne” ynder også et selskabeligt samvær og vil sikkert hævde, at et smukt dækket bord er godt design!

”Friendship is in need of constant renewal” skrev Francis Bacon (1561-1626), den engelske filosof, jurist og politiker, i sit essay “On Friendship”. Jeg har fornyet mit venskab med Designmuseet konstant siden 1970’erne, og jeg er blevet rigt belønnet, mageløst og mangfoldigt!

Ole Thage (1928-2022),  æresmedlem

Formål

§1 i Vedtægterne:
Selskabet Designmuseets Venner er stiftet i København den 5. november 1910 under navnet Kunstindustrimuseets Venner og har som hovedformål at støtte Designmuseum Danmark, dets samlinger og dets virke.

Endvidere er det Selskabets formål at samle medlemmerne og holde dem orienteret om museets virke og udviklingen inden for kunstindustri, kunsthåndværk og design.

Medlemskab

Bliv medlem af Designmuseets Venner
• hvis du er interesseret i at følge med på designfronten – på alle skalatrin
• hvis du interesserer dig for design, møbelkunst og kunsthåndværk
• hvis du ønsker at støtte museets virke bl.a. gennem Venneforeningens årlige donationer
• hvis du ønsker at møde andre engagerede mennesker, der interesserer sig for design

Bestyrelsen Designmuseets Venner 2024

Jeppe Skadhauge, advokat, formand
Grete Thrane, mag.art., næstformand
Karen Munk Christensen, cand.jur., kasserer
Poul Christiansen, arkitekt MAA, designer
Hanne Dalsgaard, arkitekt MAA, designer
Lone Rahbek Christensen, europæisk etnolog, mag.art.
Eva Esmarch, cand.jur., nævnssekretær
Annette Hesselbjerg Lund. Major Donor & Event Specialist
Bo Linnemann, arkitekt MAA, designer
Anne-Louise Sommer, mag.art., museumsdirektør

Venneforeningens medlemmer af Designmuseets repræsentantskab 2023

Jeppe Skadhauge, advokat, formand *
Karen Munk Christensen, cand.jur.
Bo Linnemann, arkitekt MAA, founding partner af Kontrapunkt
Lone Rahbek Christensen, mag.art., europæisk etnolog
Hanne Dalsgaard, arkitekt MAA, designer

*Medlem af Designmuseets Bestyrelse

Vores Verden:

Designmuseum Danmark

Vennerne har siden 1910 haft til hovedformål at støtte Designmuseum Danmark, dets samlinger og dets virke. Ud over udstillinger, events, pressenyt, aktuel undervisning og biblioteksnyheder sker der rigtigt meget på Designmuseum Danmark. Ligesom os, kan du følge med i anbefalinger og nyheder om nye tiltag, udgivelser eller lignende, der sætter design på dagsordenen.

SAMMUS

Designmuseets Venner er medlem af SAMMUS, en sammenslutning af museumsforeninger i Danmark. Det er en landsdækkende interesseorganisation for foreninger, der driver eller støtter museer. Se mere på www.sammus.dk

SAMMUS udgiver et nyhedsbrev 5-6 gange om året, som ligger på SAMMUS’ hjemmeside.

Formkraft

Danske Kunsthåndværkere & Designere har opbevaret fysiske eksemplarer af tidsskrifter inden for feltet, fra 1948 til 2009. Foreningen bærer derfor på en lang og veldokumenteret historik, der via tidsskrifter har holdt feltet og generelle interessenter opdateret. Det har længe været et ønske at digitalisere tidsskrifterne for på bedste danske vis, at demokratisere al den viden de rummer, og give et størst muligt publikum, mulighed for at dykke ned i historien – online.

Arkivmaterialet skulle ikke stå alene hvorfor platformen Formkraft er skabt for at arkivet kan sameksistere med et kontemporært onlinemagasin.